Азия

Самолетни билети до Аман
Маршрут: София-Амман
от 568 лв.
Транспорт: Самолет

Принтирай
ПРОГРАМА
Полет до Аман – Хълмистата столица
Аман е столицата и най-големият град на Йордания и икономическият, политически и културен център на страната. С население от 4 061 150 души към 2021 г. Аман е най-големият град в региона Левант, петият по големина град в арабския свят и деветата по големина метрополия в Близкия изток.

Най-ранните доказателства за заселване в Аман датират от 8-мо хилядолетие пр. н. е. в неолитно място, известно като „Айн Газал“, където са открити най-старите в света статуи на човешка форма. Първият общински съвет на Аман е създаден през 1909 г. Аман става свидетел на бърз растеж след определянето му за столица на Трансйордания през 1921 г., приемайки миграции от различни йордански и левантийски градове и след няколко последователни вълни от бежанци: палестинци през 1948 г. и 1967 г.; иракчани през 1990 и 2003 г.; и сирийци от 2011 г. Първоначално е построен на седем хълма, но сега се простира на 19 хълма, съчетаващи 22 области, които се администрират от Голямата община Аман. Областите на Аман са получили имената си или от хълмовете (Jabal), или от долините (Wadi), които заемат, като Jabal Lweibdeh и Wadi Abdoun. Източен Аман е изпълнен предимно с исторически обекти, които често са домакин на културни дейности, докато Западен Аман е по-модерен и служи като икономически център на града.

Приблизително един милион посетители са пристигнали в Аман през 2018 г., което го прави 89-ият най-посещаван град в света и 12-ият най-посещаван арабски град. Аман има сравнително бързо развиваща се икономика и е класиран като бета-глобален град от Глобализацията и мрежата за изследване на световните градове. Нещо повече, той беше обявен за един от най-добрите градове в Близкия изток и Северна Африка според икономическите, трудовите, екологичните и социално-културните фактори. Градът е сред най-популярните места в арабския свят за мултинационални корпорации да създадат свои регионални офиси, заедно с Доха и само след Дубай. Градът се обслужва от системите за обществен транспорт Amman Bus и Amman Bus Rapid Transit.

Ако търсите достъпни полети до Аман, не търсете повече! На нашия уебсайт ще можете да намерите някои от най-добрите оферти за Аман с цени започващи от 568лв за еднопосочен билет. Планирайте следващата си ваканция и резервирайте евтини билети от flights365.bg сигурно и лесно!

 flights365.bg/amman