Почивки

Норвегия - леденото кралство на северното сияние
Маршрут: София - Варшава - Осло - Хиркенес - Тромсьо - Осло - Варшава - София
от 8995 лв.
Продължителност:
7 дни / 6 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
22.03.2023 г., 23.03.2023 г., 25.03.2023 г., 26.03.2023 г., 27.03.2023 г.

Принтирай
ПРОГРАМА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
1 ден София → Варшава → Осло
В 14:35 ч полет LO 632 от София. Кацане във Варшава в 15:35 ч. В 16:50 ч. полет LO 483 от Варшава и пристигане в Осло в 19:00 ч.
Столица на Норвегия – Осло (наричан в миналото Кристиания) е основана през 1048 година от крал Хералд III, а името ѝ се превежда като „ливадата на билото“ или „ливадата на боговете“. Става столица на на Норвегия през 1299, когато крал Хокон V я мести от Берген. Същият владетел започва и строежа на крепостта Акешхус. По време на управлението му Осло процъфтява, за което свидетелства удвояването на населението. Век по късно чумна епидемия покосява голяма част от жителите и аристрокрацията, а следващия владетел е датския крал, който мести столицата в Копенхаген. Едва след изпепеляването му от огромен пожар, кралят на Дания и Норвегия - Кристиян IV, нарежда Осло да бъде възстановен на ново място – в близост до крепостта Акешхус, и му дава името Кристиания.
В наши дни Осло е дом на два от най-големите музеи на изкуството в Европа – Мунч и Националния музей. Изкуството на Норвегия е дори на открито – в паркове и градини като Скулптурния парк Вигеланд и Екебергпаркен. Най-добрата възможност за опознаване на града са пешеходните разходки, а любим маршрут на местни и туристи е деветкилометровата пристанищна променада.
Самостоятелно придвижване до хотела, разположен на пешеходно разстояние от летището. С екпресния влак Flytoget за 20 минути можете да стигнете до центъра на Осло. Настаняване и нощувка. Още тази вечер имате възможност да се впуснете в лов на красивото Северното сияние.

2 ден. Осло → Хиркенес (закуска, вечеря)
След закуска полет от Осло до арктическия град Хиркенес, разположен на няколко километра от границата на Норвегия с Русия в арктическия кръг.
По време на Втората световна война всички къщи в града са разрушени с изключение на малката дървена къща. Но тъй като Хиркенес по това време е миньорски град с лабиринт от подземни тунели извън центъра на града, жителите успяват да избягат и да се скрият от немските войници. Те се крият дълго и живеят под земята, докато пристига внезапна помощ от Русия и над 3000 жители внезапно се появяват в призрачното до този момент градче. Този разтърсващ момент е запчатан във филм, който можете да гледате в минния тунел Andersgrotta.
След пристигане трансфер до Снежния хотел (Showhotel Kirkenes) – една от основните атракции на града. Разположен е на тесен фиорд до самия град, предлагащ идеални условия за наблюдаване на Северното сияние! Първият снежен хотел е построен през 2002 година, като той бива построяван отново и отново еежгодно. Новите технологии, обаче, позволяват мястото за настаняване да бъде отворено за гости постоянно.
Първата нощувка в Хиркенес е в Gаmme cabin – уникално екзотично помещение с голям панорамен прозорец и шезлонги пред него, покрити с овчи кожи, така че спокойно и топло да можете да наблюдавате не само страхотния пейзаж, а и е знаменитото Северно сияние. Всъщност тези „кабини“ са вдъхновени от традиционния начин на строеж на местните ловни и рибарски хижи, наречени „gamme”, които могат да бъдат видяни в Лапландия и зоните около Арктика. На територията на хотела има уютен ресторант, в който се сервира местна арктическа кухня, малък парк за северни елени и над 180 хъскита.
През този ден ви очаква двучасово приключение с кучета и шейна на фона на живописните пейзажи, които създават фиордът и планинското плато (включени са трансфери и топли дрехи). Поради метеорологичните условия е задължително да имате удобни топли обувки и вятъроустойчиво облекло. Огромна е вероятността да се насладите на причудливата магия на Северното сияние по време на пързалянето с кучешки впряг!
Вечеря – тристепенно меню с традиционна арктическа храна, на която ще се насладите в ресторанта към хотела. Нощувка.

3 ден. Хиркенес – на лов за раци (закуска, вечеря)
След закуска предстои приключение, което трудно може да бъде осъществено на друго място по земното кълбо – незабравимо сафари „Кралски рак“. В замръзналите арктически фиорди на Хиркенес ще се научите не само как се хваща това впечатляващо с размерите си ракообразно, но и как се готви, за да се превърне в деликатес. Освен това накрая и ще го опитате в типичен ресторант. Кралският рак ще бъде сготвен по автентична норвежка рецепта. Хиркенес е едно от основните пристанища, от който се осъществява улов на кралски рак в Баренцово море, главно на около 100 км западно от града в района на Бугьойнес. По размери раците достигат до 1,8 метра с разпънати крака и маса до 12 килограма! Мъжките екземпляри са по-тежки от женските и могат да бъдат уловени на дълбочина над 200 метра. Всъщност Баренцово море не е родина на кралския рак. Той е внесен тук за първи път през 1930 година от Тихия океан. За съжлаение, опитът е неуспешен и популацията не оцелява. Експериментът е повторен през 1959 година, когато десет големи женски рака са хваната в Японско море при Владивосток и транспортирани на запад през територията на бившия Съветски съюз. През пролетта на 1960-те са пуснати във фиорда заедно с пет мъжки рака. През периода 1961-1969 година 1,5 млн ларви на кралския рак са пуснати в Баренцово море, а последното разселване на вида е от 1977-78 година, когато 1200 възрастни рака са пуснати в залива Кола. Оттогава популацията се разраства и става част от бита на местните жители. След кралското сафари и след дегустиране на вкусното месо на кралския рак връщане в хотела. Тази нощ ще спите в същинската снежна част на Снежния хотел. Той е изцяло направен от сняг и лед, а в това число и стаята ви! Задължително е да оставите багажа си на рецепцията, а в самата стая да внесете малко багаж, който да включва термобельо, пуловер, топла шапка за спане, дебели чорапи и тоалетни принадлежности. Обърнете се към рецепцията за допълнителни завивки, ако сте по-изнежени. В цената на нощувката са включени връхни дрехи, шапка, ръкавици, зимни ботуши, които да ползвате, когато напускате ледената стая, както и спални чували и чаршафи за ваше удобство. Самата стая е с истински легла и матраци, които са заобиколени с ледени блокове. Когато си лягате, облеклото за навън се слага или на руло в спалния чувал или под чувала и над матрака, така че да можете на сутринта да се облечете отново. Пълни инструкции ще получите на място, но имайте предвид, че температурата е -4 градуса.
До самия хотел от сняг и лед има сервизни помещения, които се отопляват, с душове, тоалетни, сауна, ресторант и рецепция.
Преди нощувката имате вечеря в ресторанта Laven на тристепенно меню, препоръчваме да разпуснете и в ледения бар (консумацията не е включена в цената). Нощувка.

4 ден Хиркенес → Тромсьо (закуска, вечеря)
След закуска можете да ползвате сауната преди трансфера до летището и полета за Тромсьо. Скътаното арктическо бижу е сгушено между високи планински върхове, острови и фиорди. Центърът на града е разположен на остров, а красиви мостове го свързват със сушата. Градът е известен като дестинация за наблюдение на Северното сияние, тъй като се намира в средата на зоната на Aurora Borealis, на западния бряг Северна Норвегия. Той е и най-северният университетски град в Европа и вторият по големина на север от Арктическия кръг. Планината Сторстайнен с височина 421 метра е достъпна с кабинков лифт, а отгоре се разкрива спираща дъха панорама към града и впечатляващите околности. От края на ноември до средата на януари слънцето не преминава хоризонта. Все пак за няколко часа има т.нар. арктически здрач – прекрасна, синя арктическа светлина, която оцветява магично „деня“.
Тромсьо е гостоприемно и автентично, арктическо градче. Центърът му е съставен от дървени къщи, а най-старата от тях е от 1789 година. Разположен е на остов Трьомсоя и е свързан с континента чрез мост и тунел. В свободното си време тук можете да посетите Арктическата катедрала, построена през 1965 година и икона на Тромсьо. Друг обект е Катедралата на Тромьо, която е единствена дървена катедрала в цяла Норвегия. Препоръчваме и Арктическия музей Полария, където основна атракция са брадатите тюлени, но също има доста интересни арктически експонати и филми за Северното сияние и Арктика. А ако искате да разберете повече за феномена Северно сияние – задължително отидете в планетариума, където ще получите научно обяснение за това явление.
Климатът в Тромсьо е мек и сравнително топъл за такава географска ширина, тъй като пряко влияние оказва течението Гълфстрийм. През януари температурата е само -3 градуса!
За вечеря ви очаква малкият гурме ресторант Emmas със 7-степенно меню, базирало вкусовете и рецептите си на местните продукция и традиции.
Нощувка.

5 ден Тромсьо – приключение с елени (закуска)
Закуска. Свободно време. Приключение с шейна, теглена от северни елени. От центъра на Тромсьо започва пътуване до екзотичната пустош на долината Тамок. Там климатът е по-сух и по-студен, отколкото в града, като това създава перфектни условия да видите невероятното Северно сияние. Ще карате шейна, теглена от елени, ще се опитате да хвърляте ласо и ще можете да научите повече за културата на саамите. Екскурзията включва пързаляне с шейна, теглена от елени, трансфери, традиционна топла храна, среща с местното население саами, които ще разкажат своите истории. Ще можете да ползвате връхни зимни дрехи, ботуши, ръкавици и шапка, за да се чувствате конфортно и топло по време на това предизвикателство. Както и в предните дни от програмата, днес отново има добра вероятност да наблюдавате Северното сияние.
Саамите са фино-угорски народ, обитаващ района на Сампи (или както е по-известен Лапландия), обхващащ големи части от Норвегия, Швеция, Финландия и Мурманска област, Русия. Традиционно саамите се препитават по различни начини – крайбрежен риболов, лов и пастирство. Най-известни са с това, че отглеждат и развъждат северни елени. В наши дни около 10% от тях се занимават с тази дейност, а в редица северни държави единствено те имат това право.
Връщане в хотела. Нощувка.

6 ден Тромсьо → Осло (закуска)
След закуска полет от Тромсьо до Осло, който ще отнеме около два часа. Пристигане в столицата на Норвегия. Настаняване в хотела. Свободно време, през което препоръчваме да разгледате самостоятелно Осло – сградата на кметството, сградата на операта, музея на викингския кораб, средновекния замък Акершус и др. Нощувка.

7 ден Осло → Варшава → София
След закуска придвиждане до летището и полет LO482 от Осло в 10:40. Кацане във Варшава в 12:40. Излитане от Варшава в 14:45 с полет LO633 и пристигане в София в 17:40 ч.