Почивки

Армения - кралицата на Кавказ
Маршрут: → Ереван 4н – Гегхард – Гарни – Хор Вирап – Нораванк – винарна Момик – езерото Севан – Дилиджан – Фиолетово – Сагмосаванк – Сасуник - Ереван →
от 1020 лв.
Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:
06.06.2023 г., 13.06.2023 г., 20.06.2023 г., 27.06.2023 г., 04.07.2023 г., 11.07.2023 г., 18.07.2023 г., 25.07.2023 г., 01.08.2023 г., 08.08.2023 г., 15.08.2023 г., 22.08.2023 г., 29.08.2023 г., 05.09.2023 г., 12.09.2023 г., 19.09.2023 г., 26.09.2023 г., 03.10.2023 г., 10.10.2023 г., 17.10.2023 г., 24.10.2023 г., 31.10.2023 г.

Принтирай
ПРОГРАМА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
1 ден → Ереван
Пристигане в столицата на Армения – Ереван около обяд или в ранния следобед.
Добре дошли в Армения - първата държава в света, която приема християнството за официална религия още през 301 година и съответно построява първата църква в света в Ечмиадзин през IV век. Бурна е нейната история, с много върхове и крахове. Основана е през VI век пр.н.е. Била е под господство на перси, византийци, монголи и турци, а за последно е присъединена към Русия като Арменска съветска социалистическа република. Обявява своята независимост през 1991 г. Eреван е наричан още „розовият град“, заради цвета на сградите, които са изградени от вулканични блокове в различни оттенъци на розовия цвят. Интересен факт за Армения е, че изучаването на играта шах е задължителни в училище и учениците дори държат изпит с оценка.
Обиколката започва от Парка на победата и паметника Майка Армения. Следва Каскадата – огромна структура от варовик, чийто строеж е продължил между 1971 и 1980 година. Стъпалата свързват различни нива с красиви градини, фонтани и модерни склуптури. От Каскадата се открива прекрасна гледка към центъра и към Арарат. А около нея и в самата нея е изграден през 2009 година Музеят за съвременно изкуство Кафеджиян. Посещение на впечатляваща сграда на Операта и Северния булевард, отворен през 2007 и свързващ центъра с Площада на свободата. Около него са знаковите сгради Националната галерия, Националния исторически музей и правителствени здания. Нощувка в Ереван.

2 ден. Ереван – Симфонията на камъните (закуска, обяд)
След закуска предстои екскурзия до Гарни и Гегхард. Манастирът Гегхард (обект на ЮНЕСКО) е сгушен в планинските склонове сред гъста растителност. Строежът му започва през X в. и завършва през XIII век. В Средновековието е бил много важен духовен, културен и обучителен център. Характерното за манастира е, че подходът към почти всички църкви в комплекса е през пещери – проходи, а директно в скалите са издълбани множество килии и паракалиси. Основнатата църква в комплекса е Свети Астатсатцин, построена през 1281 г., а най-старата е Свети Григори. Името Гегхард означава „Манастира на острието“ и идва от факта, че острието на копието, ранило Христос на кръста, е донесено тук от апостол Юда (в Армения наричан Тадеус) заедно с много други реликви. В Гарни се намира храмът на Митра. Това е единственият цялостно съхранен паметник от гръко-римския период на територията на целия бивш Съветски съюз и е символ на предхристиянска Армения.
Обяд в селска къща с вкусно барбекю и традиционен арменски хляб – лаваш, като ще се запознаем и с хилядоледната традиция за неговото приготвяне. След това в ждрелото Гарни, където има причудлива каменна структура – ще видим как скалите са оформени в чисти линии шестоъгълни колони, наподобяващи тръбите на орган. Затова местните са кръстили това образувание „Симфония на камъни“.
Връщане в Ереван, където сме предвидили посещение на фабриката, където се произвежда световноизвестната марка арменски коняк „Арарат“, където има дегустация на два вида коняк. В края на деня ще се разходим из популярния пазар Шука, където има огромно разнообразие от традиционни арменски сладкиши и сушени плодве.
Нощувка в Ереван.

3 ден Хор Вирап – Нораванк – винарна Момик (закуска)
След закуска отправяне към Хор Вирап и Нораванк.
Древният арменски манастир Хор Вирап, чието име се превежда като „дълбока тъмница“ (тя се намира под него и е дълбока от 3 до 6 метра) е известен и с местоположението си в подножието на библейската планина Арарат и е едно от най-светите места на арменската църква с изключително богата история. Разположен е на един от деветте хълма, където е била древната арменска столица Арташат. Строежът на манастира започва през 642 г. и окончателно завършва през XVII век. След като го посетим ще се спуснем към ждрелото на река Арпа, където сред червените скали е разположен манастирският комплекс Нораванк, построен през 1205 г. от владиката Ховханес. Той е и последна работа на известния склуптор Момик, погребан тук. Една от легендите, които се предават от уста на уста разказва следното: Майстор Момик се влюбил в прекрасната дъщеря местния феодал – княз Орбелян, владика в областта. Девойката, поразена от неговия талант и изкуство, също му отговорила с чувства. Князът, след като узнал за тяхната любов, повикал Момик и му поставил условие да построи за по-малко от три години невероятно прекрасен храм. Момик веднага се захванал с работата и, когато Нораванк бил готов, приседнал на самия връх на купола, за да чака идването на любимата с баща ѝ. Тогава, обаче се появил непознат мъж, който се качил при него и го бутнал от купола. Този човек изпълнявал поръчка на княза, който не искал да дава дъщеря си за жена на архитекта. С последни сили Момик се хванал за един от каменните блокове, но в крайна сметка паднал на земята заедно с камъка, който се превърнал в негова надгробна плоча. На територията на манастира има три църкви, оцелели в миналото след набези и атаки на монголи, както и от разрушителното заметресение през 1340 година. Нораванк е обект на ЮНЕСКО от 2002 г.
На връщане към Ереван ще спрем за дегустация в местната винарна Момик, известна с вкусното си сухо червено вино.
Нощувка в Ереван.

4 ден Езерото Севан и Фиолетово (закуска)
След закуска отпътуване към езерото Севан – любимо място за почивка с прохладните си летни температури и кристалночисти сини води. Toва е най-големият воден резервоар не само в Армения, а и в цял Кавказ. Намира се на надморска височина от 1900 метра, а общата площ на басейна е около 5000 кв.км. и в него се вливат 28 реки и потоци. Езерото има значителна икономическа, културна и туристическа стойност. Тук, на полуостров Севан, ще посетим манастира Севанаванк, основан през 874 година от принцеса Мариам още по времето, когато Армения се бори за освобождение от арабско владичество.
След това продължаване към националния парк Дилиджан, наричан още „арменската Швейцария“ или „малката Швейцария“, където ще се разходим в историческия център по улица Шарамбеян – истинско архитектурно бижу със сгради, изградени от камък и дърво, както и множество ресторанти, магазини за сувенири, работилници и други.
Предстои посещение на село Фиолетово, където живеят молокани. Молоканите са източноправославни сектанти, които някои учени сравняват с богомилите. Сектата е възникнала втората половина на XVII век, a името и идва от това, че по време на постите те продължават да се хранят с мляко и млечни продукти. Тук ще опитаме истински чай от самовар и домашно приготвени пирожки.
Връщане в Ереван. Нощувка.

5 ден Ереван →
След закуска ще посетим манастира Сагмосаванк, датиращ от 13 век и разположен във впечатляващото ждрело на река Касаг. Разположен е на върха на стръмния пролом, а силуета на монашеския комплекс доминират над съседните села и се издигат рязко на фона на планината Арагац. Следва отпътуване за селото Сасуник, където ще посетим Музея на арменските вина. Тук посетителите се запознават с хилядолетната история не само на винопроизводството, но и на арменската култура като цяло. Основната зала е вкопана на 9 метра дълбочина в базалтовата скала и представя хронологично етапите, през които е минало развитието на винопроизводството.
Трансфер до летище Зварноц за полета за връщане.