ЕКСКУРЗИИ

ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУР ОСТРОВ СОКОТРА
Маршрут: София-Истанбул-Санаа-Сокотра-Санаа-Истанбул-София
от 2740 лв.
Продължителност:
9 дни / 8 нощувки

Транспорт: Самолет

Дати на отпътуване:


Принтирай
ПРОГРАМА
ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

ОТКРИЙ РАЯ НА ОСТРОВ СОКОТРА 

Благодарение на своето забележително биоразнообразие, с над една трета от всички защитени видове отглеждани само на острова, Сокотра е обявен от ЮНЕСКО за световно културно наследство. С над 40000 жители Сокотра не е просто природен резерват.Острова е новооткрита туристическа дестинация, така че ако търсите лукзозна почивка това не е точното място. Въпреки това Сокотра е перфектна дестинация за еко и приключенски туризъм. Сокотра се гордее с уникалната флора и фауна срещане само там. 
Архипелагът Сокотра се състои от главния остров Сокотра (3665 кв. км), и от тир по-малки острови на Абд ал Kuri, Samhah и Darsa и някои малки скални разкрития. Архипелагът е бил някога част от суперконтинента Гондвана и често се описва като най-извънземното място на Земята с почти 700 ендемични видове. Остров Сокотра е част от Йемен, обаче, е много далеч от всичко, което се случва на сушата. Културата е различна, езикът е различен и за разлика от континенталната част, в която трябваше да се справят със сепаратистки движения, Ал Кайда и революциите през годините, Сокотра се запазва, като тихо и спокойно място. 

ДЕН1. ОТПЪТУВАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ 
Пристигане в Сана с полет на Египетските Авиолинии в 03:25, наш представител ще Ви асистира с финалната регистрация на Вашите визи и багаж, след това Ще ви отдефе до регистрация за полета Ви до о-в Сокотра, полета пристига в 07:00 в Сокотра на същия ден. 
Кацане на летище Сокотра, посрещане, трансфер до хотел в Хабидо, след което ние ще организираме тур до Ayhaft Canyon Park. Там ще имате възможност да откриете сладководни басейни, тамариндови дървете, уникалните краставични дървета и голямо разнообразие от птици. 
В действителност се счита че Ayhaft e естествен разсадник поради голямото разнообразие от ендемитни дървета, растения и птици, след което ще се върнете в хотела за обяд, след което може да отидете до Delisha Beach за плуване и забавление, вечеря и нощувка в хотела. 

ДЕН2. Хомхил и плажа ArAr 
Тур до защитената местоност Хомхол, ще имаме възможност да разгледаме чудесните пеизажи на дълбоките долове и равнини по пътя. Ще спрем в лагуната Qauria, на голямата лагуна на острова като се надяваме да имаме възможност да се насладим на фламингота, чапли. Ще стартираме еко обиколка на Хомхил (2 часа преход), ние ще изберем специални пътеки, една от които ни дава необикновенна гледка към един от естествените водни басейни и изглед към селищата между океана и планината. Хомхил е дом на Драконовите Дървета, смолата от които се използва и продава от местното население. Тамяновите дървета също така заслужават да бъдат видяни. След обиколката на Хомхил, ще продължим до най-северната част на остова Wadi Alshifa(час до час и половина ходене) където ще бъдем посрещнати от високопроходими 4x4 автомобили. След което ще се отправим към ArAr, където се влива вода от планината и океана, възможност да разгледаме уникалните дюни.Вечеря и нощвука в къмпинга. 

ДЕН3. Пещерата Hoq и защитената морска зона Dihamry 
След закуска се отправяме към основата на пещерата Hoq и ще си проправим път към входа и. Пещерата е дълга 2.5км и съдържа голяма част от историята на Сокотра. Вътре може да видим сталктити, сталагмити, и римски извор. Стенопоси от стар търговски кораб все още са се запазили непокътнати.Има и доказателства че пещерата е използвана за ритуални цели. След което ще продължим към защитената морска зона Dihamri, която е дом на най-големия корален риф в архипелага. Голяма част от морските обитатели които могат да бъдат видяни по време на плуване/гмуркане: Parrotfish, змийорка, морски таралежи и др. Ще имаме възможност да разгледаме уникално място. 

ДЕН4. Wadi Tfa'arhu- плажните дюни на Hayf и Zahek и Omaq beach 
След закуска, ние ще направим нашия тур с 4х5 автомобили на юг от острова през Wadi Tafa'arhu ще имаме удоволствието да видим огромните пясъчни дюни на Hayf и Zahek които са били изградени от сезонните ветрове на Сокотра, ако имате желание и се чуствате подготвени може да се изкачите на дюнните, след което ще продължим към Omaq beach и къмпинга, вечера и нощувка на плажа. 

ДЕН5. Платото Dixsam и пещерата Degub 
След закуска, ще посетим пещерата Degub, която е с изглед към традиционните селища в района. Само по себе си пещерата представлява интерес с множеството сталактити, сталакмити и естествено образувани езера изградени в скалите. Продължаваме към платот Dixsam, този район е известен с драконовите дървета, смолата от които се събира и продава от местните жители. Районът е дом на ендемични и редки дървесни видове, някой от които защитени видове (около 1000 двойки). От околноста имаме възможност да видим каньона Daerhur, и необичайно красиви скални образувания. След което ще продължим (пеша или с автомобил) към оазиса за обяд, плуване. Вечеря и Нощувка 

ДЕН6. Qalansyia / Detwah 
След закуска, отпътуване към Qalansyia за разглеждане на този очарователен и живописен рибарски град с неговите традиционни къщи и тесни улици. Основния поминък на местните жители е риболов и отглеждане на финикова палма. Има огромен кей за малки рибарски лодки, като имаме възможност да погледнем улова от деня. Продължаваме към лагуната Ditwah която е защитена зона и известна с уникалния си пейзаж. Лагуната предлага уникална гледка към тюркоазената синята вода и фин бял пясък на брега. Вечеря и нощувка. 

ДЕН7. Detwah - Shu'ab – Hadibo 
След закуска, ще продължим с лодка Shu'ab, по пътя погледнете въртящите се Делфини. Кормораните също могат да бъдат видяни в този регион. Обяд в Shu'ab, следобяда е свободен за плуване.Ще имате възможност да се насладите на този девствен плаж в комплект с мангрови гори. 
Късния следобед с лодка обратно към Qalansyia. Възможност за риболов от лодката, връщане към Хадибо, вечеря и нощувка. 

ДЕН8. САНА, ЙЕМЕН. 
След закуска, трансфер до Летище Сокотра за вътрешния полет. 
Пристигане в Сана, посрещане и трансфер до Санна, сити тур на Стария град с екскурзовод, посещение на Bab Al-Yemen, стария град (включително стария пазар). Нощувка в хотел Arabia Felix Hotel. 

ДЕН9.ОТПЪТУВАНЕ 
Ранна закуска и трансфер до Санаа с полет на Египетски Авиолинии 


Дата
02.12.2014 г.
12.10.2014 г.
26.10.2014 г.
23.11.2014 г.